söndag 1 november 2009

Rökt fläsk och trädgårdsarbete




Såja, nu har vår sista gran fallit för sågen, den här var Koreansk. Den har varit fin men nu var den mest yvig och risig. Vi hade den precis bredvid uppfarten där den tog för mycket plats.
Son och svärdotter håller på att göra om huset och trädgården. Vi var där och grävde upp fyra rododendronbuskar som inte längre var önskvärda framför deras hus. Framför vårt passade de jättebra.
Efter frukosten igår, gick maken ut och drog igång röken. Den här dagen skulle han röka kött. Jag tog fram min största stoppnål och trädde den med ett grovt bomullssnöre. Därefter stack jag likt en van kirurg, nålen i det rimmade fläsket och de nätade fläskläggarna. De vägde tillsammans ca åtta kilo. Strax efter klockan tio hängde vi in köttet i röken.
Maken fick sätte telefonen på väckning halvtvå i natt. Då gick han ut och fyllde på röken med alflis och alved samt kollade så att temperaturen var den rätta.

I morse halv nio tog han ut det härligt doftande köttet. Nu får det hänga kallt och vila en vecka innan man kan börja karva i det.

Det kan hänga rätt så länge. Ja, det vill säga om man har karaktär nog att låta bli det. Men varför skulle man det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter