söndag 8 november 2009

Jul på Huseby








Maken och jag körde till nordens största julmässa igår, och fick uppleva julstämningen på Huseby. De har landets största julsaluhallar med mathantverk från 70 gårdar. Det var mycket godsaker som vi fick smaka på. Bland annat olika sorters stenugnsbakat bröd och knäckebröd, spettkaka, ostkaka, sjuttioelva sorters sill, lagrade ostar, korvar, syltor och pastejer, många olika smaker på senap, honung och marmelader, julgodis, glögg och enbärsdricka. Vi var riktigt mätta efter allt provsmakandet. Jag köpte småländska isterband (såklart), sylta och lite goda ostar, en fransk Greyer och en grön ost som smakade ljuvligt av pesto och örter.

Som vanligt fanns det massor med hantverkare i sju olika lokaler. Tomtar fanns det i alla möjliga material, många var tovade, de på fotot var mins 130 cm höga. Ett flertal hantverkare visade sina smycken, tillverkade i silver, tenn, glas, keramik, läder mm. Ibland en kombination av två eller tre av de här materialen. Det fanns konstfullt stöpta ljus. Smide, träslöjd och hemvävda damastdukar.

Hemstickade tröjor och mössor, västar, tofflor och vantar i skinn. Julgprydnader i halm och allt möjligt annat, hur mycket som helst. Det såldes en hel del. Folk kånkade allmänt omkring på kassar och det mesta i dem var nog ätbart.

Virestads folkdanslag visade hur den riktiga hantverksmässiga tillverkningen av polkagrisar går till. Man kokar efter det ursprungliga receptet som man hade när tillverkningen började för 150 år sedan. På fotot är det Olof från Ljungby som håller tungan rätt i mun när han brer ut det som ska bli det vita i karamellerna. Vi smakade på godsakerna när de var ljumma och härligt sega.
Självklart kunde man också köpa med sig en strut karameller.

En kille fick stå lite avsides på området för han väsnades när han arbetade. Han täljde figurer ur trädstockar med en motorsåg och var fenomenalt skicklig. Figurerna som han täljde fram var otroligt detaljrika och naturtrogna. De här fiskarna som hoppar i vattnet är skurna i ett stycke.
Fast i och för sig jag kan ju inte bedöma hur en naturtrogen tomte ser ut, jag som bara har sett fejkade. Tänk om man nå´n gång i livet fick se en riktig tomte - om det nu finns sådana.

Det var kö till ståndet som sålde korv och kebab av vildsvin. Huvudet som låg på disken hade tillhört en galt så förhoppningsvis var det inte köttet efter honom som fanns i korven och kebaben.

Stämningen på Huseby är speciell, varje kväll tänds 250 julgranar och 500 marschaller. Det blir trolskt vackert. Utanför området finns ett jättestort fält som fungerar som parkeringsplats. Den var full av bussar och personbilar. Husbilarna och husvagnarna tillhörde förmodligen utställarna. Många hade också parkerat längs utmed vägarna dit. Området är ju jättestort så det kan ta emot mycket folk, men visst blev det trångt ibland. Det är en populär julmarknad. Vi brukar besöka den varje år och jag är nöjd efter att ha besökt den eftersom den har det mesta.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter