måndag 9 november 2009

Livmoderhalscancer? Gör-det-själv-test

Idag fick jag ett brev som gjorde mig betänksam. Jag fick ett erbjudande om att beställa ett hemtest som visar om jag har en HPV-infektion eller inte.

Överst med fetstil stod det "Vill du undvika att drabbas av livmoderhalscancer?" Denna sortens cancer startar med HPV-virus.
I brevet blir jag upplyst om att det varje år dör 150 svenska kvinnor i livmoderhalscancer och fler än hälften är över 60 år. Så det är inte förvånande att jag fått detta brev - jag är över 60 år och alltså en presumtiv kund.

Sista delen i brevet börjar med "Ta kontroll över din hälsa, beställ ditt test idag!"
Jag uppmanas att beställa ett hemtest som visar om jag har en HPV-infektion eller inte, den kostar 630 kronor + 35 kronor i faktureringsavgift.

Efter analysen på ett laboratorium får jag ett brev hem som talar om resultatet. Jaha!? Och om det visar sig att jag har en HPV-infektion som avslöjar, om jag löper risk att drabbas av livmoderhalscancer - vem ska då fånga upp mig? Jag menar, om jag har en infektion så måste jag ju ändå gå till en läkare.
Jag fattar inte vitsen med den här testen?

Om jag går till en gynekolog (specialist) så kostar det 300 kronor. Då får jag både en ordentlig undersökning och cellprovstagning. Skulle det behövas så blir jag kallad till ett återbesök.

Varför ska jag betala 665 kronor och själv göra jobbet, när en läkare gör det för 300 kronor?

Jag undrar hur många man kan lura att köpa den här testen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter