onsdag 4 december 2013

Den Blå Planet och Köpenhamn

Vid frukosten igår beslöt vi oss för att göra en liten utflykt till Danmark. Sagt och gjort, vid halv elvatiden körde vi hemifrån. Första stoppet blev i Helsingör där vi handlade lite. Det tog max tjugo minuter. Sedan körde vi till "Den Blå Planet" som är norra  Europas största och modernaste akvarium. Det ligger vid Kastrup på Amager strand, nära Öresundsbron.

Det är en fantastiskt anläggning. Man kommer tätt inpå många av de 20.000 djur från hela jordklotet som vältrar sig i sju (7) miljoner liter vatten. Här finns fiskar från Afrikas djupa sjöar, Amazonas, korallreven med sina mängder av färger och en stor Oceantank. På ett ställe går man i en tunnel med vatten runtom sig, på ett ställe även på golvet. Glasväggarna såg ut att vara ca 20 cm tjocka. Det här är väl värt ett besök till.
När vi var klara med rundvandringen i den tropiska värmen, där pyttesmå mycket färgglada fjärilar flög omkring, körde vi in till Köpenhamn.
Parkerade i ett garage vid Rådhusplatsen (dyrt) och gick upp och tittade på gycklare och elddansare samt lyssnade på de som underhöll på sina musikinstrument. De uppträdde på Rådhusplatsen mellan rådhuset och den pampiga granen.


Vi fortsatte vår promenad på Ströget som var pyntat med girlanger som hade både stjärnor och hjärtan. I höjd med Georg Jensens affär finns ett litet torg där man hade en liten julmarknad liknande de som finns i Tyskland. Här fanns stånd med godis, pynt och kläder, varma drycker som glyhwein och minst tre olika stånd med tyska korvar, de stora stånden med grovt tillyxade bord under tak var ditflyttade av de tyska killarna som skötte grillarna. Där avnjöt vi varsin bratwurst oh och pratade även lite tyska..


Det var väldigt mycket folk ute överallt. Affärerna frestade med läckra skyltningar och tillbud lite varstans.
I Illums stora skyltfönster rörde sig allt möjligt, tomtar, dockor och djur. Olika teman i alla fönsterna. Bland annat den här björnen som svassar runt en skyltdocka.


På Hotel DÁngletteres jättestora fasad finns som vanligt en fantastisk sagoscen. Den blev flitigt fotograferad.


Vi tog även en tur ner till Nyhamn. Trots att det blåste lite kallt här nere vid vattnet satt det en och annan på de många uteserveringarna. De hade svept in sig i filtar som restaurangerna lagt ut.
Här hemma diskuteras det om man ska få sitta och amma på restaurangerna. Förmodar att det även varit på tapeten i Danmark. Jag såg den här skylten till en krog, som synes har de öppet dygnet runt. Ja, man behöver verkligen inte gå vare sig hungrig eller törstig i Köpenhamn.


Hade vi inte varit så trötta och timmen inte så sen, hade vi även gått in på Tivoli. Det är flera år sedan vi var där vid juletid. Vi körde förbi och där inne var det som vanligt upplyst av flera 10.000-tals lampor. En makalös syn. Oj, det blev många foton, men jag ville så gärna visa allt fint som vi såg.


Köpenhamn har verkligen otroligt mycket att erbjuda, även en vanlig tisdag.
Nu har jag köpt oss varsitt kort på Scandlines för 249 kronor stycket. Nu kan vi åka mellan Helsingborg och Helsingör varje dag, och flera gånger om dagen om vi vill. Vi behöver dessutom inte gå till biljettkassan utan kan gå direkt ombord. Så bra!
En tur och retur för pensionärer kostar normalt 41 kronor så man behöver inte åka över många gånger innan man åker gratis. Vi kommer säkert att utnyttja kortet nu när det blivit enklare att åka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter