söndag 12 februari 2012

Sundet är fruset till Danmark


Vad är det som händer med vädret och vår natur? I veckan rapporterades från Svalbard att de hade sju plussgrader och regn! Det måste kännas ovant för isbjörnarna.

Samtidigt har isbrytare kallats in för att försöka få Donau farbar. En sjutton mil (!) lång sträcka är blockerad och ett tiotal fartyg sitter fast i isen.

I norra Italien uppmättes tjugofem minusgrader. Undrar om vinstockarna och olivträden klarar detta? Rom har haft det tyngsta snöfallet på tjugosju år. Utanför Rom i Trasacco stryker vargar omkring på gatorna. Förmodligen på jakt efter mat.

Nu är Sundet fruset från Helsingör och upp till Gilleleje och över sundet till Helsingborg och norröver. Fiskebåten som son och make var ute med i går, fick bryta istäcket. Det var visserligen inte mer än ca 7-8 cm tjockt, men ändå. Där de stora båtarna går är det issörja.
Man ska definitivt inte ge sig ut på isen för långt ifrån land.

Det kom en hel del snö i natt och den lyser onekligen upp. Hoppas nu bara att kylan håller i sig så att snön får ligga kvar. Gärna hela vecka åtta då det är sportlov.

Våra Rhododendronbuskar är snötyngda. Otroligt att de stora svällande knopparna kan klara av, först en så lång köldknäpp som vi har haft. Visserligen är det inte mer än en minusgrad i dag, men i går var det ju minus sjutton.

Nu är klockan halv ett och vi ska ta en fika med fastlagsbulle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter