torsdag 3 september 2009

Storfiskare







Sillen går till, åtminstonne igår när maken och kompisarna Lars och Igor var ute och fiskade. Förutom tre torskar, den största tog Lars, en vittling, en makrill och en horngädda, tog de hem en faslig massa sill, maken tog några riktiga bamsingar, en kvalade in i bland rekordstora fiskar och fick poäng, den ligger ute på nätet. Det blev till att rensa och blanda grovsalt i en tunna vatten. Vi delade på fångsten. Jag frös in några sillar, en granne och den ene kompisens svärfar fick varsin kasse med färsk sill och resten, cirka 60 st stora feta sillar lades i saltlake och maken satte på röken. På kvällen åt vi alla stekt sill med stekt lök. Till detta potatismos tillredd med smör, gammaldags mjölk och en rejäl skvätt grädde, och icke att förglömma rårörda lingon, hur gott som helst.


Efter maten var det dax för maken att hänga in sillen i röken, där skulle den först torka innan rökningen kunde börja. Man måste passa den så att temperaturen är den rätta och alflis måste fyllas på. Klockan 03.00 i natt var den klar. Då skulle den ut för att hänga och svalna. Det fick den göra ute i friggeboden som också kallas "Reträtten".
I morgon kommer de andra två fiskarna och hämtar sin rökta sill.


Till middag idag åt maken och jag rökt sill, gräddstuvad spenat och kokt potatis, fullt ätbart det också. Jag måste ju säga att, det är inte lätt att banta när man har så god mat. I kväll däckade maken strax efter kl0ckan 20.00. Nattsudd och frisk luft tar ut sin rätt i vår ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter