söndag 11 september 2011

Hem från semestern med stau på autobahn och originella fiskar i Sundet






På vår semestertripp ner till Österrike och Frankrike har vi kört 315 mil tur och retur.
Tack och lov helt utan incidenter.
I år var det mycket färre utlandsregistrerade personbilar. Det var över huvud taget mycket lite turister överallt. Vi såg endast två svenskregistrerade bilar, en från Norge och några fler från Danmark. De flesta turisterna kom från Holland och Belgien.

På hemfärden norr om Kirscheim var det stau (=stopp) i södergående riktning. När vi var i höjd med Göttingen hörde vi på trafikradion att det var minst 30 km kö (3 mil!). Om man räknar med att varje långtradare här nere är 20 m lång (24 m är tillåtet i Sverige), så blir det med 5 meters lucka 1.200 långtradare i den långsamtgående (högra) filen. I mittfilen var det ca hälften långtradare och hälften personbilar. I den vänstra snabbgående filen var det endast personbilar.
Det måste ha tagit flera timmar innan den kön löstes upp.

Ungefär 30 minuter senare blev det stopp även i de norrgående filerna där vi körde. Efter ett tag gick vi ut och sträckte på benen. Jag tror att de flesta lämnade sina bilar. Det fanns en liten grusväg parallellt med autobahn och sedan ett rapsfält. På grusvägen sprang barnen ut och lekte, hundar rastades och män i alla åldrar stod längs med rapsfältet och lättade på sina blåsor, så gjorde även maken.

Trafiken stod helt stilla på både söder- och norrgående sida. Det var en mycket trevlig stämning där i kön. Man flanerade fram och tillbaka och småpratade. En kille framför oss tog fram sin lapptopp och lade den på bagageluckan. Han talade om vad det var som orsakade stopet. En stor kabel hade fallit ner över vägbanan 5 km norr om där vi stod.
En annan kille frågade om han skulle ringa efter pizzor. Ja gör du det sa jag. Vi har bier i bilen.

Vår sista övernattning var i Bispingen. Där tog jag det här fotot av huset upp-och-ner.

I helgen har det varit fisketävling i Sundet. Vi körde ner till norra hamnen och tittade på invägningen. Fisken med knallblå ögon och blått på fenorna är en Fenknot. Den lille tjockisen med stort huvud är en Rötsimpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter