lördag 24 september 2011

Äppelmarknaden i Kivik



I förmiddags när vi skulle köra till Äppelmarknaden i Kivik var det sol och +15 grader.
Ju närmare Kivik vi kom desto tätare blev trafiken dit ner.

Det där med motorvägskörning och filkörning har många svårt för. De skulle behöva köra nere på kontinenten en vecka och lära sig hur man gör.
Har de lagt sig i vänsterfilen (omkörningsfilen) och gjort en omkörning så ligger de kvar där, även om en annan bil kör ifatt och vill köra om. Det kan ta ett bra tag innan de, mycket motvilligt, kör in i högerfilen och lämnar plats för de som vill köra snabbare än de. Har de helt glömt bort de dom lärde sig i körskolan? Man blir ju frustrerad!

Väl nere i Kivik hade vi tur och hittade en parkering ganska nära äppelmarknaden. Det var som vanligt många turistbussar och givetvis ännu fler personbilar. Till bankomaten var det också som vanligt en lång kö. Det kom vi ihåg från föregående år, så vi hade tagit ut pengar i Viken.
Inträdet kostade 80 kr per person.

Den stora vackra äppeltavlan syns på långt håll. Jag syns på fotot med glasögon och handväska.

Där var som sagt var mycket folk och många hade sina hundar med sig. Man kan undra varför. De hundarna som inte blev burna av husse eller matte, ilsknade till på andra hundar, blev knuffade, bannade och dragna i kopplet av den som höll i det. En och annan blev också trampad på tassen, det både såg och hörde vi. Det var +22 grader, stekande sol och inte tillstymmelse till en vattenskål. De stackars djuren hade säkert haft det mycket bättre hemma.

Konferencier på scenen i år var Lasse Kronér som drog dråpliga historier ur sitt eget liv. Tina Ahlin med band uppträdde kl 12.45. Hon gjorde ett fantastisk uppträdande.

Två timmar senare var det dax för Kalle Moraeus med band. Även han drog roliga historier ut sitt liv mellan låtarna. Han berättade bl a om sin norske skogskatt Benny som han tillägnat en låt. Han (Benny) äter älgkött varje dag, väger 10,5 kg, är väldigt lättskrämd och måste bäras ut och helst även in.

På alla matställen var det långa köer och inte en ledig plats att sitta på, så vi nöjde oss med snabbmat. En stekt tjock korv med bröd till mej och en stor hamburgare till maken. Nerskjölt med vatten och cola.

Hos Buhres Fisk köpte vi en kasse med en rökt laxsida, en rökt ål, två stora burkar sill, den ena stekt inlagd och den andre Brantevikssill samt en kaka Buhres grova. Allt packat i en fin kylväska i plast, till det facila priset av 300 kr. På vägen ut köpte jag även två stora nybakade äppelmunkar.

Strax innan utfarten från Kivik, stannade vi till hos en odlare och köpte 8 kg äpplen, lite olika sorter och några päron. Det kostade 130 kr.

I kväll har vi ätit av det vi inhandlat samt kokt potatis och gräddfil. Det var riktigt gott - med undantag av den stekta inlagda sillen, den var menlös. Maken konstaterade mycket riktigt att "din är mycket godare". Ja, det tycker jag också. Efter maten gick kaffe med äppelmunkar också ner. Onödigt men gott.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter