måndag 28 november 2011

Stormen Berit




Julskyltningen i går den första advent blev inställd i Höganäs, Viken och i Helsingborg. Det var stormen Berit som ställde till det.
Här blåste det 33 meter i sekunden. Från 32.6 meter i sekunden är det orkan.
I Viken stod vattenståndet 1,6 meter över det normala.
Radion bröt ideligen sändningarna för att varna folk från att gå ut.

När jag körde in till Sundsgården i förmiddags såg jag förödelsen efter stormens härjningar. Bevare mig väl som det såg ut. Förutom stora höga träd som blåst omkull låg det fullt med grenar överallt, men även lite udda saker som till exempel en bäddmadrass halvvägs uppe i ett träd.

Jag körde ner till småbåtshamnen i Helsingborg. På vägen som går innanför vågbrytaren hade stora tunga gatstenar på en lång sträcka, slitits loss från gatan och slungats runt på ett stort område.

En flytdocka på 6.000 ton som låg förtöjd i Landskronas hamn ligger nu ett par km längre söderut på grunt vatten.

Hemmahamnen i Gamla Lerberget blev naturligtvis också drabbad. En uppställd segelbåt hade blåst omkull. Som tur var trillade den inte på någon annan båt, men det var nära. Höga master låg som plocke pinn bland en massa ilandblåst bråte. Det känns väldigt skönt att ha vår båt i tryggt förvar inomhus.

En flytbrygga inne i hamnen gick till botten och en annan fast brygga är nu starkt decimerad. "Vår brygga" är intakt. Hela hamnplanen är täckt med tång och sjögräs.

De som har hus på andra sidan vägen får spola sina fönster rena från tång. I trädgården kan den få ligga kvar. Den lär ju vara bra som gödning.

Kommande söndag ska man göra ett nytt försök att ha julskyltning. Vi får hoppas att det blir bra väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter