söndag 14 oktober 2012

Hus till salu och närodlad mat

När vi körde från Helsingör till Gilleleje i går lade vi märke till att det fanns många hus till salu. Skyltarna stod längs med vägen utanför husen. På vägen tillbaka, alltså inte inne i byarna utan från utfarten från Gilleleje och till där Helsingör börjar, en sträcka på ca 2,5 mil, såg vi inte mindre än 32 stycken hus som var till salu. Men, det var alltså bara dem vi såg längs med vägen. Många av dem var jättefina och låg på strandsidan. Men de har ju ingen kvällssol. Den finns på andra sidan sundet - där vi bor. I dag har vi ätit (ganska) närodlat. Potatisen är från Larsviken i Viken, morötterna från Håkantorp (Lundaområdet) och brysselkålen från Södervidinge gård i Helsingborg. Den färska kycklingen som vägde 1350 gram kom från Öland, så den har inte heller åkt så långt. Persiljan kommer från vårt eget trädgårdsland och äpplena från Österlen. Jag delade kycklingen på mitten och stekte den med (importerade) katrinplommon, äpple och persilja, i ugnen. Såsen gjorde jag på skyn, vispgrädde och rödvin. Den gick inte av för hackor. Den var så god att man skulle kunna äta den med sked. De grovt slantade morötterna och brysselkålen slungade jag i smör och hade i grovt klippt persilja. Naturligtvis kunde vi inte äta upp allt detta, fast vi gjorde så gott vi kunde. Det blev en stor portion kvar som maken tar med sig till jobb i morgon. På hans jobb brukar man kolla varandras matlådor och de har alltid kommentarer om storleken på makens portion. A ja, låt dem hållas. Så länge han inte är (för) överviktig är det ok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter