torsdag 5 mars 2009

Barnuppfostran och böter

Med häpnad läste jag följande i Helsingborgs Dagblad. Lokalregeringen i den schweiziska staden Basel, har beslutat att det kan blir böter på upp emot 8000 svenska kronor om föräldrarna slarvar med barnens uppfostran. Jo, det lär vara sant. Om barnet till exempel inte har gjort sina läxor, eller råkar somna under lektionen, för att de kanske kommit i säng för sent kvällen innan. Ja då kan det stå föräldrarna dyrt. Naturligtvis har beslutet väckt starka reaktioner, men vid en opinionsundersökning visade det sig att ca hälften av invånarna var för och hälften emot det här beslutet.

Jag blir förvånad, det känns lite som att halka tillbaks i tiden. Ok, jag kan tänka mig att det finns en hel del föräldrar där som har råd att vara lite slarviga. Men vad gör de stackarna som inte har den möjligheten. Ska de nu börja uppfostra sina ungar i herrans tukt och förmaning? Undrar om man får ta böterna på avbetalning, eller man kanske kan lägga upp det som en studieskuld?

I Sverige skulle man definitivt inte kunna föra in detta system. Föräldrarna hade blivit ruinerade. Visserligen skulle en och annan elev förmodligen behöva lite stramare tyglar - men nej, låt oss för allt i världen slippa det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter