lördag 21 juni 2014

Midsommarafton 2014

Vädret Midsommarafton var tack och lov fint från tidig morgon till sena kvällen. Soligt och varmt, men fram på eftermiddagen blev det riktig blåsigt. Vi firade midsommarafton med Robert och Anna. Vid tretiden gick vi ner till hamnen, promenaden dit tar cirka fem minuter. Där var det gott om folk, uppskattningsvis mellan 1.000 - 1.500 personer. Hamnen Gamla Lerberget är tydligen populär. Det  var både Lerbergabor och deras gäster, men även många utsocknes hade kommit hit med bil eller per cykel. Många hade pick-nick-korg med sig så det blev trångt på hamnplanen, men väldigt trevligt.

För länge länge sedan, när mina föräldrar var barn och ungdomar, gick men runt i byarna och "majade". Därför kallar vi midsommarstången för "Majstång".
Som vanligt dansade man runt Majstången med hjälp av en dansledare och till dragspelsmusik.
Det blev flera ringar med barn och vuxna som bland annat dansade "skära skära havre, så går vi runt om en enebärsbuske och  små grodorna". Efteråt fick alla barn varsin glasspinne.
Det var som ett stort gardenparty. Man minglade runt och pratade med vänner och bekanta. Alla var på väldigt gott humör.
I hoddorna hade både Sjöfartsmuseet och Galleri Hoddan öppet.
Här är en bit av hamnplanen. På andra sidan sundet syns Danmark.



Vid sextiden satte vi oss hemma i uterummet och avnjöt en massa god mat. En av delikatesserna var våra egenodlade nypotatis. Maken lade dem på gräset och spolade av skalen med trädgårdsslangen. De är kritvita och jättegoda.
Vi hade en jättemysig kväll. När Robert och Anna gick hem strax efter elva började det duggregna, men de har ju inte så långt hem. Jag släckte sänglampan halv två.

I dag har det varit både sol och moln, blåst och regn. Jag var ute och gick en timma med mina stavar och kom hem genomsvettig. Hemma satt maken i en av sofforna och ruggade. Han hade också behövt röra på sig.
I kväll kryper vi i säng tidigt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Site Meter